En bild kan bli jättesnygg på en gång när du tar den. Rätt vitbalans, rätt skärpa och rätt färger. Helt perfekt med andra ord. Detta händer tyvärr inte jätteofta. De allra flesta bilder kan bli ännu lite snyggare efter lite redigering i datorn eller i någon app.

När du redigerar en bild har du störst möjligheter att göra justeringar om du har fotat i raw-format. Då kan du i efterhand ändra inställningar som du annars bara kan ändra i kameran innan du fotar. Det kan handla om hur ljus eller mörk bilden är och vitbalans till exempel.

Det finns många olika redigeringsprogram att välja på, men ett som är väldigt populärt är Photoshop som är det mest välkända programmet på marknaden. Med rätt kunskaper kan du skapa nästan vad som helst med hjälp av dina bilder och datorn.

Klassisk basredigering handlar dock inte om att förställa verkligheten utan att förbättra det bildmaterial som du redan har. För att du hela tiden ska kunna se om förändringarna du gör blir till det bättre eller sämre är det smart att alltid börja med att göra en kopia av bilden så att du har två lager när du redigerar. Du gör inga justeringar i bottenlagret, som då alltså är originalbilden, utan alla ändringar görs i de övre lagren och de kan du tända eller släcka för att se skillnaden mellan originalet och den nya bilden.

Fortsätt sedan med att se över ljusheten och kontraster i bilden. Det finns reglage att dra i för att göra justeringar för detta i redigeringsprogrammet. Vill du förstärka färgerna är det mättnaden du ska öka. I vissa lägen passar det med starka färger och i andra lägen passar det bättre att dämpa färgerna för att få fram rätt känsla. Det finns inga rätt och fel när det gäller redigering. Testa dig fram och gör så som du tycker är snyggt!