Foto som konstform är en spännande kategori för både åskådaren och skaparen själv. Här handlar det om att som fotograf uttrycka sina kreativitet snarare än att ta praktiska foton på beställning. Det kan vara porträtt och landskap men också fantasifulla färger och former, detaljer och rörelser eller en kombination av olika konster i scrapbookstil eller genom redigering.

All denna kreativitet gör sig utmärkt som inredning i hem och på arbetsplatser och kan utföras på många sätt och vis. Du kan exempelvis hitta billiga posters som föreställer motiv du gillar eller upplever som tankeväckande, skapa egna verk eller pryda dina omgivningar med både och. Här kommer några tips på hur du kan tänka när du fotograferar konst i syfte att dekorera.

Hitta teman

Ett kul sätt att inreda på är att hålla ett visst tema. Låt säga att du älskar allt som har med havet att göra. Skaffa några vackra affischer med marina miljöer, ta egna foton på stränder eller i akvarium, måla rummet i nyanser av blått och grönt och skaffa små föremål som har med det stora blå att göra. Du kanske har tagit en vacker bild på sjöstjärnor? Sätt upp den på väggen och pryd bordet nedanför med några liknande stjärnor i gips.

Abstrakt foto

Genom att hålla en viss färg eller en form som tema kan du fota och inreda med abstrakta motiv som både är attraktiva och intressanta. Fotografera cirkelformade föremål av olika art som exempelvis apelsiner, studsbollar i rörelse, paraplyer och bubblor och redigera dem på datorn i ett sprudlande kaos. Använd dig av långa exponeringstider för att skapa rörelser och svepande effekter och låt bilderna skapa frågor och förundran. Korta exponeringstider ger dig möjlighet att fånga snabba stunder som en flygande fågel eller en frukt som landar i en skål med vatten. Genom att omge dig med din och andras kreativitet finner du glädje och skaparlust som hela tiden ger nya möjligheter.