Att fotografera ett porträtt av en person kan ge vem som helst prestationsångest. Motivet är ju redan förutbestämt, men antalet möjligheter för var och hur bilden tas är oändliga.

En porträttbild på en person som står mot en vägg kan fungera i vissa fall, men för att ta en lite mer speciell och unik bild krävs det lite mer kreativitet. Det viktigaste är att personen är i fokus, allra helst ögonen. Se också till att inte använda vidvinkel eller teleobjektiv som förvränger ansiktets form. Det allra bästa objektivet för porträttfotografering är ett 50-millimetersobjektiv.

En annan sak att tänka på vid porträttfotografering är att ha ett mjukt ljus på personens ansikte. Skarpa skuggor är inte smickrande för ett ansikte, och kisande ögon är oftast inte så snyggt. Fota gärna i skugga eller en molnig dag om du fotar utomhus, då får du ett jämnt ljus över hela ansiktet utan några extra lampor eller blixtar.

För de riktigt fina porträttbilderna krävs också att personen som fotas är avslappnad. Ta många bilder och gärna när personen inte är medveten om att du fotar, då får du de mest naturliga ansiktsuttrycken som ser mest äkta ut.