Det finns många sätt att söka och hitta inspiration till sina bilder. Kanske har du sett en bild som du tyckte mycket om och vill återskapa känslan. Kanske har du en vision i huvudet som du har gått och tänkt på länge. Kanske vill du fota men har ingen idé alls om vart du ska gå eller vad du ska fota. Oavsett hur det är för dig så finns det som sagt många sätt att sätta igång sin kreativitet och inspireras på.

Ett sätt är att titta på bilder på internet eller i böcker och tidningar. Hitta några som du tycker riktigt mycket om och fundera på vad det är som gör att du gillar dem. Hur kan du återskapa något liknande? Är det en särskild vinkel eller en viss komponering som intresserar dig? Försök att komma på vad det är du tycker om och ta sedan fram kameran och försök göra något liknande. Självklart ska man aldrig plagiera någon annans arbete, men att inspireras av vad andra tidigare har gjort är bara smart. Man behöver inte uppfinna hjulet på nytt flera gånger om. Gör om det i din egen tappning istället.

Om du vill samla in sådant som intresserar dig finns ju alltid Pinterest där du kan spara bilder och länkar till sådant som inspirerar dig och vill komma tillbaka till.

Även så enkla saker som ord och färger kan vara inspiration till fotografering. Välj ett ord på måfå i en bok och försök sedan gestalta detta genom en bild. På samma sätt kan du använda en färg eller en plats, eller kanske en känsla. Känslor öppnar upp för en mängd olika sätt att gestalta på. Glädje kan visas grafiskt eller genom att en person gör något, för att ta ett enkelt exempel.

Du kan också hitta otroligt mycket att inspireras av bara genom att surfa på nätet. Sök efter fotoinspiration eller kreativa idéer och du kommer hitta mängder av länkar, bilder och videor att titta på.

Glöm inte bort det vardagliga i ditt inspirationssökande. En vardagsmiddag eller vägen till jobbet kan bjuda in till härliga och snygga bilder som du själv just nu kanske tycker är tråkiga, men som om några år när vardagen ser annorlunda ut kommer längta tillbaka till och se det fina i. Eller tvärtom.