Det blir inga bilder utan ljus. Så är det bara. Någon form av ljus behövs för att du ska kunna fota.
Starkt ljus ger starka skuggor. Det kan vara effektfullt i vissa fall, och förstöra en bild i andra lägen. Ett ansikte blir finast utan skarpa skuggor som framhäver rynkor och ojämnheter i huden. För att få till ett jämnt fint ljus kan man fota i skuggan eller filtrera ljuset genom något. En tunn och ljus gardin filtrerar solljus utifrån på ett jättefint sätt.
Vill du sätta upp lampor själv vid en fotografering så är trepunktsbelysningen det mest klassiska och enkla sättet. Det går ut på att du har tre ljuskällor. Huvudljuset riktar du mot personen, detta är det starkaste ljuset. På andra sidan om kameran ställer du upplättningsljuset som också riktar mot personen eller motivet som ska fotas. Det är svagare än huvudljuset. Lite snett bakom personen ska bakljuset vara. Det kan stå på samma sida som upplättningsljuset och behöver inte vara så starkt. Det ska hjälpa till att skilja personen från bakgrunden.
Olika ljus har dessutom olika färgtemperatur, detta anges på Kelvinskalan. I kameran finns ofta en automatisk inställning som ändrar vitbalansen utefter ljuset, men det kan du också göra på egen hand. En solig dag är ljuset ganska gult i färgen, det motsvarar ungefär 5600 K, en molnig dag är betydligt blåare, 6500 K, och en glödlampa är väldigt gul och är nere på 3200 K. Skalan går alltså från röd till blå och ju högre siffra desto blåare ljus. Genom att ställa in vitbalansen rätt återges alltid det som är vitt som vitt, oavsett om ljuset som faller på det vita är blått eller gult. Har du helt fel inställning kommer du märka att bilderna får konstiga färger. Detta går att redigera i efterhand om du har ett redigeringsprogram för bilder, till exempel Photoshop.