Många av de bilder som uppfattas som riktigt bra är tagna direkt i stunden. Ingen planering har förekommit utan fotografen har helt enkelt agerat med sin kamera precis i rätt stund. Detta är det bästa sättet att fånga äkta känslor på, helt klart.

För att lyckas med detta krävs dock att man alltid är på hugget och kan känna på sig när det är läge att plocka fram kameran. Har du den alltid nära till hands så ökar såklart dina chanser att ta den där perfekta bilden. Ju fler bilder du tar, desto större chans är det att dina bilder blir bra, naturligtvis.</p>

För att på enklaste möjliga sätt kunna fånga ögonblick i stunden är det ju en förutsättning att du har med dig en kamera. För de här lägena är en mobilkamera en bra idé. Har du en snabb kamera hinner du få upp den ur fickan och ta en bild innan situationen är överstökad. Ett knep är att ha ett kortkommando till just kameraappen, och att alltid ha en grundinställning som gör att det går fort att ta en bild. Autofokus är också en bra inställning i dessa lägen.