Att ta vackra porträtt av andra människor är en svår konst, men också utmanande och rolig. Det svåra ligger i att ge bilden djup och känsla. Du vill naturligtvis även att den du fotograferar ska bli nöjd med resultatet. Oavsett om du drömmer om att blir professionell fotograf eller om du bara är en glad amatör, finns det knep du kan ta till för att skapa ett vackert porträtt.

Välj din bakgrund noga

När du fotograferar ett porträtt vill du att motivet ska vara i fokus. Det innebär att du vill undvika en rörig bakgrund som drar blickarna till sig. Det betyder dock inte att du måste stänga in dig i en fotostudio och spänna upp en skärm, även om det också fungerar. Du kan lika gärna vara utomhus i naturen och låta den bli din bakgrund. Natur i bakgrunden tenderar också att ge ett mindre strikt uttryck.

Tänk på ljuset

En fotografs bästa vän är ljuset. Inomhus kan du använda dig av studiolampor för att få rätt sorts ljus. Utomhus är det lite knepigare. Det finns något som kallas golden hour vilket inträffar när solen går upp och ned. Kan du pricka in den stunden får du ett mjukt och smickrande ljus. Undvik att fota porträtt mitt på dagen då solen står högt eftersom det då skapas skarpa skuggor.

Rama in ditt verk rätt

När fotograferingen är klart är ditt porträtt ändå inte fulländat. Nu vill du hitta rätt ram. Hos Dear Sam hittar du ett brett utbud av fina ramar. Om du har fotograferat i svartvitt kan en svart ram vara en väldigt snygg kontrast. Till en naturbild i färg är en träram fin om du vill förstärka den naturliga känslan. Våga leka med olika typer av ramar och se hur din bild förändras och byter uttryck beroende på vilken ram du väljer.