Tack vare vetenskapen så kan vi idag frysa ett ögonblick för några sekunder för att sedan bevara det i all framtid. I den här artikeln får du lära dig mer om fotografin och hur du blir fotograf.

Vad är ett fotografi?

Ett fotografi, som också kan kallas för en bild eller ett kort, skapas genom att ljuset fångas på ett ljuskänsligt medium. Till exempel på en film eller en bildsensor.

Fotografins historia

Ordet fotografi kommer från det grekiska ordet phos, som betyder ljus och ordet graphō som betyder att rita eller skriva. Översättningen blir då att rita eller skriva med ljus. Fotografins historia ]börjar redan på 1000-talet efter Kristus då principen camera obscura och camera lucinda kom. Principerna bygger på olika metoder som skulle ersätta handens verk på självtecknande papper. Men det dröjde fram till 1500-talet innan metoden fick större framsteg med hjälp av optikens utveckling.

Det äldsta bevarade fotografiet är daterat kring år 1826. Fotot visar en utsikt från ett fönster i Le Gras, taget av Joseph Nicephore Niepice, och är resultatet av många års experimenterande. Senare under 1800-talet gick utvecklingen framåt och 1839 började de första yrkesfotograferna att komma.

Olika sorters fotografer

Allt eftersom fotografin har utvecklats och blivit mer tillgänglig så har även fotografen som yrke kunnat bredda sig. Här är exempel på några nischer som finns inom fotografin:

Porträttfotografen

Fotograferar i syfte att visa upp och fånga en eller flera personers utseende.

Bröllopsfotografen

Fotograferar i syfte att fånga brudparets stora dag.

Modefotografen

Fotograferar i syfte att fånga och visa upp det modellen säljer. Exempelvis kläder eller smycken.

Naturfotografen

Fotograferar i syfte att fånga naturen, landskap och djurliv.

Sportfotografen

Fotograferar i syfte att fånga ett sportevenemang. Till exempel en fotbollsmatch.

Företagsfotografen

Fotograferar i syfte att visa upp en produkt, tjänster eller anställda.

Resefotografen

Fotograferar i syfte att visa upp andra delar av världen och sevärdheter. Ibland genom reportage.

Så blir du fotograf

För att bli en professionell fotograf så krävs det att du övar mycket. Läs gärna på om hur du ska göra för att ta de bästa bilderna och vad du ska tänka på. Fotograf som yrke kräver inte någon särskild utbildning, men har du intresset och vill ha på papper att du är bra på det du gör så rekommenderas det att du går en utbildning.

De flesta fotografer är egenföretagare och uppdragen är ganska få i förhållande till antalet yrkesutövare. Men är du duktig och skaffar dig en kundkrets så är möjligheterna stora att du ska lyckas som professionell fotograf.

Är du i startgroparna, eller redan har startat din egen firma så är ett tips att läsa på om minimal viable product som helt enkelt är en metod som innebär att dina affärsidéer och produkter kan utvecklas efter minst antal funktioner efter dina kunders behov.