De flesta tror att man måste anlita en professionell fotograf till sin modeblogg och det kan man naturligtvis göra, men det skadar aldrig att försöka själv först. Visst är det en konst att ta bilder som exponerar objektet man vill lyfta fram på rätt sätt, men idag är personmobilerna utrustade med så pass bra kameror att amatörfotografen själv kan prova sig fram. Har man en egen systemkamera kan man naturligtvis även använda den. Vad ska man tänka på om man själv fotar till modebloggen? Läs vidare här!

Tips och tricks

Dagens smarta telefoner har som sagt riktigt bra kameror samt en hel del alternativ för avancerad fotografering. Det är därför bra att läsa på och kolla upp manuella inställningar och instruktionsmanualer för att få ut så mycket som möjligt av din mobiltelefonkamera. Sedan är det bara att öva tills du vet hur tekniken fungerar. Därefter är det dags att börja fundera på hur dina bilder kan förbättras med hjälp av ljus, fokuspunkter och rätt bakgrund.

Den rätta känslan

Eftersom du ägnar dig åt en modeblogg är det viktigt att fånga den rätta känslan och lyfta fram plagget samtidigt som bakgrund och omgivning spelar roll. Fotograferar du Parajumpers herr till ett inlägg om moderiktiga herrkläder är det tveklöst bäst att fotografera plagget framifrån för att få med så många snygga detaljer som möjligt. För kompositionens skull är det viktigt att fotografera rakt och låta bli att luta eller vinkla kameran. Kamerasensorn ska med fördel samverka med motivet och helst ge ett proportionerligt intryck.

Naturligt ljus

Ljussättning är amatörfotografens största utmaning. Naturligt ljus passar utmärkt till interiörer eller inomhusfotografering. Fotografera gärna på en plats med stora fönster som ger ett härligt ljusinsläpp och undvik tända lampor. Lampor har en tendens att kasta oönskade skuggor. Ett bra tips är också att anpassa fotograferingen efter det naturliga ljusets rytm. Under kvällstid får man betydligt sämre ljusinsläpp och mitt på dagen lyser solen in alldeles för skarpt. Idealiskt väder för inomhusfotografering är en molnig dag.

Kontraster

Vill man helst fotografera ute finns det mycket vackra miljöer som kan hjälpa till att lyfta modeplagget. Här kan man med fördel använda sig av kontaktpunkter som fångar ögat och drar blickarna till sig. En röd eller orangefärgad parajumpersjacka gör sig ypperligt mot en vit kalkstensfärgad vägg. Det går också att experimentera en hel del med fokuspunkter. Detta kan enkelt ställas in manuellt på telefonen och med denna funktion kan du fokusera på hur det funktionella modeplagget bärs i en härlig höstskog. De brandgula trädkronorna finns som en lite suddigare bakgrund medan den militärgröna jackan är inställd som fokuspunkt. Detta går också utmärkt att göra mitt på gågatan i en trendig stad.

Genom att prova dig fram och ta egna bilder till modebloggen blir du en mer stilsäker fotograf samtidigt som du sparar pengar att lägga på andra delar i planen för hur du på bästa sätt marknadsför din modeblogg.