Med tiden har mobiltelefonen utvecklats så till den milda grad att du nästan kan göra vad som helst med den. Det är till och med människor som väljer bort datorer och vanliga kameror på grund av de smarta och detaljerade funktionerna i en smartphone. På tal om kamera, nya tidens mobiltelefonernas kameror är så pass skarpa att det till och med kan göras filmer och musikvideor i dem.

Men, finns det tips på hur du blir en smart och mobil proffsfotograf med enbart iPhonen till hands? Med rätt teknik, bra hörlurar eller headset som handsfree och rätt motiv framför ögonen blir din fotoupplevelse något i särklass.

Så tar du bättre foton med en smartphone

Det finns flera bra tips att ta del av för att bli en duktig fotograf med bara mobiltelefonen på fickan. Oavsett om det rör sig om vackra semesterbilder, proffsbilder på ett bröllop, naturbilder eller en filmproduktion så är det värt att läsa vidare.

1. Välj rätt mobiltelefon. Om du redan vid köpet av mobiltelefon vet med dig att du vill ha den till att fota med till större delen, ska du se till att kolla upp de olika modellerna redan i butiken. På så vis kan du testfota och samtidigt fråga säljpersonalen vilken modell som har den senaste tekniken och den bästa kameran. iPhone 11 Pro har till exempel 3 kameror på baksidan.

Dock ska du inte haka upp dig alltför mycket på antalet pixlar när du väljer mobiltelefon. Objektiv, elektronikdelen och mycket annat har också stor betydelse, så fråga dig fram.

2. Ta mängder av bilder. En mobilkamera har den fördelen att du kan ta massor av bilder och sudda ut dem du inte blir nöjd med allteftersom. Det är nämligen bättre att fånga dagen och gardera sig med överflödigt antal av foton än att vänta på en stund som kanske aldrig kommer och som skulle ha kunnat ersättas av ett spontant ögonblick ingen hade väntat sig. När du har fotat klart, kollar du igenom varje bild för att se om något ser konstigt ut eller om bilden bredvid blev snäppet bättre.

3. Undvik rörig bakgrund. Även om mobiltelefonernas kameror har börjat hinna ikapp systemkameran på många plan är det ännu inte samma sak. Med en systemkamera kan man till exempel märka av detta på förgrund och bakgrund och möjligheten att ställa in skärpa och oskärpa. Med det sagt, har alltså en mobilkamera inte samma möjlighet att göra något åt en rörig bakgrund, så om du exempelvis vill ta talande porträttbilder eller en viss detalj, så är det bättre att närma sig motivet så mycket som möjligt. Likaväl kan du se till att ha något visst i förgrunden om du vill ta stora vyer. Du kan även leka runt med vinklar, speciellt när du tar porträtt.