Om du någon gång har försökt fota exempelvis en gullig kattunge eller ett busigt barn har du med största sannolikhet märkt att de sällan är stilla tillräckligt länge för att det ska bli en bra bild. Samma problem dyker också ofta upp när man fotar olika sporter där personen man fotar rör sig snabbt.

Knepet för att få skarpa bilder i sådana situationer är att ha kort slutartid på kameran. Så kort som möjligt men tillräckligt länge för att bilden inte ska bli för mörk. Detta kan du balansera med bländaren.

Om du ska fota något som kommer att röra sig in i bilden kan du med fördel använda manuellt fokus. Ställ in kameran så att du har fokus på rätt avstånd och var beredd att följa med det som rör sig när det är dags att ta bilden. Att inte använda autofokus i det här läget kan ge dig tid att istället röra kameran och välja precis rätt ögonblick att ta fotot.

Du kan också räkna med att du behöver ta väldigt många bilder för att få till den där perfekta bilden. Men har du en riktigt gullig kattunge framför dig så kan det ju vara värt det.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *