På resande fot är det lätt att ta fram kameran i tid och otid och ta oändligt många bilder. Det blir foton vid varje matstopp på restauranger eller caféer, barer eller picknick. Det blir foton på fina byggnader, kyrkor, konstverk, stora torg och stadssiluetter. Det blir också lätt många bilder på personer i olika miljöer, framför någon sevärdhet eller kanske på en strand. När man sedan kommer hem är kameran full av bilder som alla ser mer eller mindre likadana ut och ingen är egentligen speciellt bra. Hur gör man då för att ta bättre bilder på semestern?

För det första är det klokt att välja kamera efter hur du har tänkt att använda den. Behöver du verkligen ta med den stora systemkameran och alla olika objektiv eller blir det bara en onödigt tung packning. Kamerorna i dagens mobiltelefoner är ofta så pass bra att du kan ta riktiga proffsbilder med dem. Alternativet är en mindre kompaktkamera som får plats i fickan eller i väskan. Oavsett vilken kamera du väljer att ta med så ska du sedan tänka på att använda den på rätt sätt. Har du olika inställningar för olika typer av motiv så använd dem.

När du tar bilder på någon fin utsikt eller vy så se till att ha långt skärpedjup. Då blir hela bilden klar och skarp. Men räds inte att ibland även ta vybilder med något annat i förgrunden. Det kan vara en person eller en sak och det ger djup i bilden. Ofta ser man tillräckligt mycket av vyn i bakgrunden ändå. Alla utsiktsbilder måste inte heller vara tagna rakt framifrån. Testa att ställa dig lite på sidan eller vinkla kameran för att variera dig.

När du tar bilder på ditt resesällskap framför olika byggnader så kan ett sätt att variera sig vara att inte ha personen precis framför eller bredvid byggnaden. Ställ er ibland en bit ifrån och experimentera med vinklar och djup. Personen kanske till och med kan titta fram bakom något?

Det kan vara svårt att få med stora torg eller byggnader på en bild. Tänk på att zooma ur helt och hållet, ha gärna ett objektiv med vidvinkel om du vill få med så mycket som möjligt. Men tänk också på att det ibland går lika bra att bara fokusera på en liten del av helheten. Kanske finns det någon spännande detalj att fokusera på?

Stränder och badliv lockar också ofta till lite extra fotografering. En solig dag kan ställa till det för fotografen. Skuggorna blir skarpa och sanden riskerar att förstöra kameran. Använd det du har. Ett parasoll kan skapa just den skugga du behöver för att ta rätt bild. Om du håller hårt i kameran kan det också vara omväxlande att faktiskt gå ut i vattnet och inte bara ta alla bilder från land.