Om du ska fotografera något på riktigt nära håll behöver du ha tungan rätt i mun. Det kanske är någon detalj på en blomma, en insekt eller bara en riktig närbild på ett ansikte som du vill fånga på bild. Det finns särskilda linser för att kunna fokusera på riktigt nära håll och få till en skarp bild, de kallas makrolinser eller makroobjektiv.

För att få en bra närbild behöver du såklart också se över inställningarna på kameran. För alla största effekt kan du ställa in kameran så att skärpedjupet blir väldigt kort. Det gör du med hjälp av bländaren, se till att ha så lågt bländarvärde som möjligt.

Gå nära ditt motiv hellre än att zooma in och se till att ljuset räcker till för att lysa upp det du vill fokusera på. Är det något rörligt du ska fota så räkna med att du behöver ta många bilder innan du får till den perfekta. Är det exempelvis en insekt du vill få på bild kan det vara klokare att välja en plats där du vill fota och vänta tills insekten kommer in i rätt område snarare än att försöka följa dess rörelser med kameran.

Motiv som kan bli riktigt snygga som närbild:

– Djur, både små och stora. Päls kan bli riktigt snyggt när man kommer väldigt nära.

– Människoansikten. Särskilt ögon är tacksamt att fota på riktigt nära håll.

– Mönster på textilier. Både färger och former som man inte ser till vardags kan lyftas fram snyggt i närbilder.