Det kan vara väldigt roligt att ha motiv som man känner igen på väggarna. Ibland vill man helt enkelt ta steget längre än bara en liten bild på väggen. Då kan alternativet vara att man skapar en egen fototapet.

Skapa egna fototapeter

På en vanlig skrivare hemma går det inte att skriva ut några större bilder. A4 eller A3 brukar vara de största formaten och det täcker inte en hel vägg. Men hos https://www.familjetapeter.se/ kan man faktiskt skapa sin egen fototapet så länge man har en bra bild att använda. Kostnaden är mycket rimlig, leveransen går snabbt och plötsligt kan du få precis det motiv du gillar bäst på väggen oavsett om det är en solnedgång, en häst eller något helt annat.

Hur bra ska fotona vara?

För att fototapeten ska bli av god kvalitet måste fotot vara skarpt och bra. Det får inte vara för lågupplöst och ju större vägg man ska tapetsera, desto bättre måste fotot vara. I regel finns det en mekanism som känner av om fotot är bra nog. Om så inte är fallet får man upp en varning om att tapeten inte kommer att bli bra.

Vad lämpar sig som tapet?

Vilka motiv som lämpar sig som tapet får man välja helt själv. Det beror till exempel på vad man gillar. Tänk dock på att en tapet är svår att dölja. Om du väljer ett väldigt familjärt motiv kommer de flesta som besöker bostaden att se motivet. Om bostaden senare ska säljas kan det också vara en fördel om motivet inte är allt för kopplat till husets tidigare ägare.

Att tapetsera

Att sätta upp en fototapet kan ta en del tid och det kan vara klokt att be om hjälp om man inte har tapetserat innan. När fotot ska upp är det nämligen viktigt att det passas in så att alla linjer med mera blir raka. När det gäller tapeter har man vanligen bara en chans, dock kan man ibland dra den precis uppsatta våden några millimeter. Tänk också på att göra väggen så slät som möjligt innan tapetseringen börjar, annars finns det risk att skruvhål, skarvar och annat syns igenom fototapeten och det kan se konstigt ut. Låt ett proffs ta hand om arbetet för att få allra bäst resultat om du inte känner dig säker på tapetseringen. Då kan du njuta av din vägg under flera års tid.