Har du ett intresse för fotografering? Kanske vill du börja arbeta som fotograf eller så vill du helt enkelt bara lära dig att ta bättre bilder. För att bli en bättre fotograf gäller det att öva mycket, det finns helt enkelt inga genvägar, men verktygen som du använder dig av har naturligtvis också en stor påverkan.

Tack vare tillgängligheten av kameror är det idag väldigt enkelt att fotografera. Inom bara några sekunder kan du hala upp din mobiltelefon och fånga en situation, ett minne eller en person på bild. Det är dock inte alla bilder som blir speciellt bra och ytterst få personer lyckas kamma hem något pris för “bästa fotografi”. För att lyckas med detta gäller det att man vet vad man gör och att man använder sig av kameran på rätt sätt. Här nedan har vi samlat en lista på de bästa knepen att ta till för att bli en bra fotograf. Kanske blir du så duktig att du sedan kan söka jobb i Stockholm inom just detta yrke.

Lär dig en kamera i taget

Att lära sig hur man använder en kamera är en konst i sig och det finns vanligtvis mängder med olika funktioner. Det är bättre att du fokuserar på att lära dig en typ av kamera till fullo, innan du går vidare till andra. Mobiltelefonens kamera är ett bra sätt att komma igång, men även mindre kompaktkameror kan vara att föredra. De är små och enkla att ha med sig, vilket gör de utmärkta för de där spontana bilderna.

Teknik viktigare än dyr utrustning

Visst kan det kännas lockande att köpa den dyraste, flashigaste kameran på butikshyllan, men om du inte vet vad du gör kommer du bara ha kastat pengar i sjön. En riktigt bra fotograf behöver inte någon dyr utrustning för att kunna ta fantastiska bilder och detta beror på att de använder sig av grymma tekniker. Öva alltså istället på din fototeknik istället för att förlita dig på utrustningen.

Ljuset är avgörande

Om det inte finns något ljus så kommer du inte heller att kunna ta en bra bild. Därför är ljuset avgörande för ditt fotografi. Visst kan kamerans inställningar hjälpa dig en bit på vägen, men det kommer aldrig att vara tillräckligt för att ta dig hela vägen fram. Du behöver istället lära dig att titta på ljuset och klura ut hur du kan använda dig av det, för att på så sätt förändra känslan i ett fotografi. Detta är tyvärr ingenting du kan lära dig över natten, men något som helst klart är värt att träna på.

Redigering

Vi säger inte att du ska redigera dina bilder till oigenkännlighet, men genom att ändra färger, beskära och ändra skärpa kan du skapa fantastiska resultat. Arbetar du med mobilen finns det mängder med applikationer som du kan ladda ner och som snabbt gör jobbet åt dig.